1.Ciasto: margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po 1 jajku, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do piecznia i amoniakiem, na końcu dodać cukier waniliowy. Dobrze wygnieść i podzielić na 3 części.
Do I cześci dodać zmielone orzechy, dokładnie wgnieść
Do II części dodać kakao, również dokładnie wgniatamy
III część zostawiamy jasną
Każdą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blachę. Pieczemy każde ok. 20 minut w 170 stopniach
2.Krem orzechowy: mleko zagotowujemy i zalewamy orzechy. Odstawiamy je do wystygnięcia. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy orzechy zalane mlekiem. Dokładnie ucieramy.
3.Każdą galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody.
4.Przełorzenie:
placek kakaowy smarujemy połową kremu orzechowego, na to wylewamy jedną dobrze tężejącą galaretką, przykrywamy orzechowym plackiem (dociskamy) smarujemy pozostałą częścią kremu i wylewamy kolejną tężejącą galaretkę, przykrywamy jasnym plackiem (dociskamy).
Polewamy polewą i dekorujemy posypką.
Wstawiamy do schłodzenia. Najlepiej smakuję na drugi dzień.
Smacznego!!!
Porady
Po przykryciu wylanej galaretki plackiem dobrze jest od razu je docisnąć aby sie nie rozwarstwiło.
Komentarze