Orzeźwiający i delikatny sernik przygotowany na bazie jogurtów greckich. Jest trochę czasochłonny ale za to banalnie prosty do zrobienia. Polecam taki deser na wiosenne przebudzenie.
2 godz.
Składniki:
Składniki
2 jogurty greckie ( 2 x po 400 g)
2 galaretki agrestowe
1 galaretka cytrynowa
2-3 łyżeczki młodego jęczmienia w proszku
żółty barwnik
ok. 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów
mandarynka do dekoracji
Wiosenny sernik z młodym jęczmieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę cytrynową i jedną agrestową rozpuszczamy w 250 ml wody
każdą.
2.Na dno tortownicy o średnicy 21 cm układamy biszkopty.
Jeden jogurt grecki miksujemy z tężejącą agrestową galaretką i młodym
jęczmieniem. Masę wlewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki na
minimum 40 minut.
3.Drugi jogurt także miksujemy z tężejącą
cytrynową galaretką i odrobiną żółtego barwnika. Wylewamy na
zimną zieloną masę i wstawiamy ponownie do lodówki.
4.Pozostałą agrestową galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Kiedy przestygnie wylewamy ją na sernik i wstawiamy do lodówki na kilka
godzin, najlepiej na noc. Przed podaniem dekorujemy kawałkami
mandarynki.
Komentarze