Krupnik z groszkiem i pietruszkową nutą

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Klasyczna zupa w nowej odsłonie. Pyszny, zdrowy, sycący, kolorowy krupnik to doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację.

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2-3 udka z kurczaka,
    ok. 2 litry wody,
    3-4 ziemniaki,
    1 mała marchewka,
    ½ małej pietruszki,
    mały kawałek selera,
    4-5 plasterków pora,
    ok. ¾ szklanki groszku mrożonego,
    5-6 łyżek kaszy jęczmiennej,
    Sól, pieprz, curry, ostra papryka do smaku,
    pęczek natki pietruszki,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Desery

Krupnik z groszkiem i pietruszkową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera kroimy w kostkę. Udka zalewamy wodą , dodajemy połowę marchewki, pietruszkę, seler, pora, trochę soli, curry, ostrej papryki i zagotowujemy. Gotujemy ok. godziny aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości. Mięso obieramy i kroimy. Warzywa odcedzamy, nie wyrzucamy(będą potrzebne do zagęszczenia zupy).
    Do powstałego bulionu dodajemy ziemniaki, resztę marchewki, kaszę i gotujemy ok 20-25 min na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy groszek i gotujemy jeszcze około 10-15 min.
    Do odcedzonych warzyw wlewamy chochelkę powstałej zupy, dajemy posiekana natkę pietruszki i wszystko miksujemy, wlewamy do zupy. Dodajemy pokrojone mięso, przyprawiamy jeśli jest potrzeba, zagotowujemy i gotowe. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować