Krupnik z groszkiem i pietruszkową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera kroimy w kostkę. Udka zalewamy wodą , dodajemy połowę marchewki, pietruszkę, seler, pora, trochę soli, curry, ostrej papryki i zagotowujemy. Gotujemy ok. godziny aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości. Mięso obieramy i kroimy. Warzywa odcedzamy, nie wyrzucamy(będą potrzebne do zagęszczenia zupy).
Do powstałego bulionu dodajemy ziemniaki, resztę marchewki, kaszę i gotujemy ok 20-25 min na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy groszek i gotujemy jeszcze około 10-15 min.
Do odcedzonych warzyw wlewamy chochelkę powstałej zupy, dajemy posiekana natkę pietruszki i wszystko miksujemy, wlewamy do zupy. Dodajemy pokrojone mięso, przyprawiamy jeśli jest potrzeba, zagotowujemy i gotowe. Smacznego!
Komentarze