Wiosenny kapuśniak z rabarbarem

0 (0 ocen)

Kapuśniak możemy przygotować nie tylko z kapusty kiszonej. Polecam jego wiosenną wersję – z młodej kapusty. Aby zakwasić zupę dodałam do niej rabarbar – to był strzał w dziesiątkę. Rabarbar dodaje zupie charakteru. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem lub grzankami.

Składniki:

  • (5-6 porcji):
    • ½ główki młodej kapusty (450-500g),
    • 3 młode marchewki,
    • 2 młode cebulki ze szczypiorkiem,
    • 3 duże młode ziemniaki,
    • 1 duża łodyga rabarbaru,
    • 1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego,
    • 150g boczku parzonego wędzonego,
    • 1-2 łyżki posiekanego koperku,
    • 1 łyżeczka soku z cytryny,
    • 2 łyżki mąki,
    • Masło do smażenia,
    • Sól,
    • pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Wiosenny kapuśniak z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiosenny kapuśniak z rabarbarem 1. Młodą kapustę płuczemy i drobno szatkujemy. Marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Rabarbar obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulki wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy. Ziemniaki młode obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę.
  • Wiosenny kapuśniak z rabarbarem 2. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę i marchewkę o obsmażamy je przez 3-5 minut. Dodajemy kapustę, smażymy kolejne 5 minut często mieszając. Kapustę zalewamy gorącym bulionem, garnek przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie dodajemy rabarbar i gotujemy kolejne 10 minut.
  • Wiosenny kapuśniak z rabarbarem 3. W tym czasie na patelni podsmażamy boczek. Smażymy do momentu aż boczek stanie się rumiany. Wówczas dodajemy osuszone ziemniaki i smażymy 3-5 minut co jakiś czas mieszając. Ziemniaki oprószamy mąką, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  • Wiosenny kapuśniak z rabarbarem 4. Dodajemy je do gotującej się zupy. Gotujemy jeszcze 5-10 minut do miękkości ziemniaków.
    Gdy ziemniaki będą miękkie doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz dodajemy posiekany koperek.
    Życzę smacznego

Porady

1) Do zupy możemy dodać ½ łyżeczki mielonego kminku. Dodajemy go wówczas razem z rabarbarem. 2) Jeśli zupa wydaje nam się za gęsta możemy dodać więcej wody. 3) Jeśli rabarbar jest bardzo kwaśny to możemy pominąć dodatek soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Młoda kapusta Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować