Wiosenny deser ryżowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Połączenie płatków ryżowych i owoców to wspaniały pomysł na lekki i zdrowy deser.

  • 40 min

Składniki:



  • 160 g płatków ryżowych
    500 ml mleka
    cukier waniliowy
    1 łyżka cukru
    70 g masła
    2-3 łyżki jogurtu naturalnego
    1 kiwi
    2 pomarańcze
    1 banan
    1 szkl drylowanych wiśni z kompotu
    rozpuszczalne kakao

Wiosenny deser ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko gotujemy z cukrem i wanilią. Do wrzącego wsypujemy płatki ryżowe. Gotujemy do momentu, aż wchłoną całe mleko. Zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy stopniowo dodając płatki ryżowe. Gdyby masa była za gęsta, dodajemy jogurt.
  • 2. Pomarańcze, kiwi oraz banana kroimy w kostkę. Do pucharków wkładamy po łyżce ryżowego kremu, na nim kiwi, krem, pomarańcze ( zostawiamy trochę do dekoracji), krem, wiśnie, krem a na wierzchu banany. Z pozostałych kawałków pomarańczy robimy kwiatki a na środku każdego kładziemy po jednej wiśni. Kakao posypujemy dookoła pucharków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy