Wiosenny torcik w trzech kolorach

0 (0 ocen)

Serdecznie zapraszam na kolorowy, delikatny i lekki torcik w pięknych kolorach:) na paterze słonecznie i kolorowa jak za oknami:) zapraszam:).Torcik na powitanie wiosny:)

Składniki:

  • Masa pomarańczowa:

    200 ml soku typu pysio, kubuś w pomarańczowym kolorze
    150 g jogurtu naturalnego
    1 łyżka cukru pudru
    1 czubata łyżka żelatyny

    Masa różowa:

    150 g kremówki
    2 czubate łyżki dżemu truskawkowego
    2 łyżeczki galaretki truskawkowej

    Masa żółta:

    250 g kremówki
    200 g ananasa z puszki
    1 zagęstnik do śmietany
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 opakowanie szafranu

    Dodatkowo:

    9 okrągłych biszkoptów
    1 kiwi
    2 mandarynki
    3 plastry ananasa z puszki

    Składniki na tortownicę 17 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Kremówka Desery

Wiosenny torcik w trzech kolorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • do soku dodać rozpuszczoną żelatyne 1. Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową.
    Masa pomarańczowa:
    Sok przelać do rondelka. Delikatnie podgrzać. W 2 łyżkach wrzątku rozpuścić żelatynę i cienkim strumieniem wlewać do soku. Dobrze wymieszać i ostudzić.
  • jogurt wymieszać z cukrem 2. Do miski przelać jogurt i wymieszać z cukrem pudrem. Następnie po jednej łyżce dodawać jogurt do soku,cały czas mieszając ( można rózgą lub łyżką).
  • biszkopty przyciąć i wyłożyc w tortownicy 3. Biszkopty przyciąć na jednym z końców aby się nie chwiały w tortownicy i wyłożyć nimi tortownicę dookoła. Następnie delikatnie przelać pomarańczową masę i wstawić na 30 minut do zamrażalnika.
  • do rozpuszczonego dżemu dodać galaretkę 4. Masa różowa:
    Do garnka przełożyć dżem i dodać do niego łyżkę wody. Mieszać i ogrzewać aż dżem stanie się płynny. Dodać proszek galaretki i dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Następnie kremówkę ubić na sztywno i po łyżce dodawać ostudzony płynny dżem.
    Różowy krem wyłożyć na pomarańczowy i odłożyć do lodówki na kolejne 30 minut.
  • do ubitej śmietany dodać szafran 5. Masa żółta:
    Ananasa zmiksować w blenderze. Mocno odcisnąć sok.
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. W połowie ubijania dodać szafran.
  • dodać zmiksowane ananasy z puszki 6. Następnie dodać ananasa i delikatnie wymieszać. Nałożyć masę na masę różową przykrywając biszkopty. Odłożyć na noc do lodówki.
  • 7. Dekoracja:
    Przed podaniem udekorować owocami w dowolny sposób.
    Smacznego!

Porady

* spożyć w ciągu jednego dnia ponieważ ananas powoduje rozpłynięcie się żółtej masy:(.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować