Wiosenne ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku z grubym dnem gotujemy wodę z masłem i solą, jak zacznie wrzeć wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu aż ciasto utworzy kulę. Studzimy. Do zimnej masy dodajemy po jednym jajku i miksujemy mikserem około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
2.Za pomocą szprycy wyciskamy na blaszkę wysmarowaną oliwą małe rozetki (około 30 sztuk), zachowując 2-3 cm odstępy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 20 minut lub do czasu aż ptysie nabiorą złotego koloru. Zdejmujemy z blaszki i studzimy na kratce.
3.Szczypiorek, koperek i dymkę siekamy, mieszamy z ricottą. Ogórek ścieramy na tarce, dodajemy do serka i ponownie mieszamy. Ponieważ ogórka nie odciskamy z soku, nie ma konieczności dodawania jogurtu. Twarożek ma odpowiednią konsystencję.
4.Każdego ptysia kroimy w poprzek, nakładamy łyżeczkę twarożku i przykrywamy odciętą końcówką.
Najsmaczniejsze zaraz po przygotowaniu. Niestety nie potrafię powiedzieć, czy ciasto zmięknie po pewnym czasie, gdyż moje ptysie nie przetrwały "pewnego czasu"...
Komentarze