Wiosenne ptysie

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wiosenny twarożek zamknięty w małych ptysiach. Smak, zapach i wygląd sprawiają, że zjadając jednego, już sięgamy po następnego...

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • TWAROżEK:
    - ricotta: 200 gramów
    - ogórek (średniej wielkości): 0.5 sztuki
    - koperek: 1 pęczek
    - szczypiorek: 1 pęczek
    - cebula dymka: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny: 1 szczypta
    CIASTO PTYSIOWE:
    - woda: 0.5 szklanki
    - mąka pszenna: 0.5 szklanki
    - masło: 50 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - jaja: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ptysie Przystawki

Wiosenne ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku z grubym dnem gotujemy wodę z masłem i solą, jak zacznie wrzeć wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu aż ciasto utworzy kulę. Studzimy. Do zimnej masy dodajemy po jednym jajku i miksujemy mikserem około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
  • 2. Za pomocą szprycy wyciskamy na blaszkę wysmarowaną oliwą małe rozetki (około 30 sztuk), zachowując 2-3 cm odstępy.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 20 minut lub do czasu aż ptysie nabiorą złotego koloru. Zdejmujemy z blaszki i studzimy na kratce.
  • 3. Szczypiorek, koperek i dymkę siekamy, mieszamy z ricottą. Ogórek ścieramy na tarce, dodajemy do serka i ponownie mieszamy. Ponieważ ogórka nie odciskamy z soku, nie ma konieczności dodawania jogurtu. Twarożek ma odpowiednią konsystencję.
  • 4. Każdego ptysia kroimy w poprzek, nakładamy łyżeczkę twarożku i przykrywamy odciętą końcówką.
    Najsmaczniejsze zaraz po przygotowaniu. Niestety nie potrafię powiedzieć, czy ciasto zmięknie po pewnym czasie, gdyż moje ptysie nie przetrwały "pewnego czasu"...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Ricotta Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować