Smakują równie pysznie jak ptysie na słodko, a mają mniej kalorii:). To pyszne połączenie wiosennego twarożku i lekkich, puszystych ptysi! POLECAM, bo smakują wyjątkowo!
Składniki:
Składniki na 15 sztuk:
Ciasto:
- 0,5 szklanki wody,
- 0,5 szklanki mąki tortowej,
- 1/4 kostki margaryny,
- Szczypta soli,
- 2 duże jajka
Nadzienie serowe:
• 300 g białego sera,
• Około 5-6 rzodkiewek,
• 6 plasterków wędliny,
• mały pęczek szczypiorku,
• Świeżo mielony czarny pieprz,
• świeżo mielona sól morska do smaku,
• 1-2 łyżki śmietany
Ptysie z wiosennym twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę i margarynę umieszczamy w garnku, stawiamy na gazie i podgrzewamy do rozpuszczenia tłuszczu. Do rozpuszczonych składników dodajemy sól oraz wsypujemy mąkę. Garnek zdejmujemy z ognia. Ciasto ciągle mieszamy pałką, aby zrobiła się „kluska”.
2.Całość delikatnie studzimy. Następnie dodajemy stopniowo jajka. Ciasto ucieramy pałką około 10-15 min.
3.Gotowe przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy z niego ptysie.
Pieczemy je około 20 minut w 180°C , do zrumienienia.
4.NADZIENIE;
Szczypiorek siekamy. Rzodkiewkę płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wędlinę kroimy w małe kwadraty.
5.Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego przygotowane składniki: szczypiorek, rzodkiewkę i wędlinę. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.
Tak przygotowanym farszem napełniamy upieczone ptysie.
Podajemy je na liściu sałaty!
Komentarze