Wiosenne naleśniki

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ciasto naleśnikowe z pietruszką po usmażeniu stało się idealną bazą dla moich zielonych naleśników z rucolą,białym serem,świeżym ogórkiem,rzeżuchą i przyprawami.Danie lekkie i smaczne.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna (wrocławska typ 500): 2 szklanki
    - mleko: 2 szklanki
    - woda: 50 mililitrów
    - sól: 2 szczypty
    - Jajko (duże): 1 sztuka
    - natka pietruszki (posiekana): 1 pęczek
    FARSZ::
    - biały ser (ziarnisty typu wiejski naturalny): 18 łyżek
    - rucola: 50 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - rzeżucha (świeża): 6 łyżek
    - ogórek (świeży,pokrojony w małe plasterki): 1 sztuka
    - jogurt grecki: 1 szklanka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz (świezo mielony kolorowy lub czarny): 2 szczypty

Wiosenne naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zmiksować.Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę.
  • 2. Smayżyć naleśniki,które dzieki natce pietruszki będą pięknie zielone (im więcej natki,tym bardziej zielone naleśniki).
  • 3. Przygotować sos czosnkowy:do jogurtu greckiego dodać sól,pieprz i czosnek,wymieszać.
  • zielone nalesniki 4. Każdy naleśnik posmarować sosem czosnkowym,układać na nim listki rucoli,białego sera,rzeżuchy,ogórka,zwijać w ruloniki.Obok ustawić naczynie z sosem czosnkowym (dla tych, którzy będą korzystać z dokładki).Sos udekorować listkami rzerżuchy i posypać kolorowym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy