WIOSENNE KOLORKI-CIASTKA PIEGOWANE

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kruche, kolorowe ciasteczka przypadną do gustu nie tylko dzieciom.

  • 40 min

Składniki:

  • 150 g masła
    150 g cukru
    300 g mąki
    1 jajo
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    100 g cukierków kolorowych draży

Wiosenne kolorki-ciastka piegowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszaj mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym. Za pomocą miksera lub łyżki utrzyj miękkie masło z cukrem, dodaj jajko, a potem stopniowo dodawaj mąkę. Ciasto ugniataj rękoma. Kulkę ciasta zawiń w folię i włóż na 5-10 minut do zamrażarki/lodówki. Na blasze połóż arkusz papieru do pieczenia. Z ciasta zrób małe kuleczki, każdą kulkę lekko spłaszcz i ułóż na niej kilka cukierków. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Obserwuj ciastka-będziesz wiedzieć kiedy je wyjąć.

Porady

Układając ciastka na blasze, uwzględnij, że urosną i mogą się posklejać. rób to na przemian.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy