Rozgrzewająca zupa z porów

0 (0 ocen)

Do porów przekonałam się całkiem niedawno, a to za sprawą fantastycznej Zupy Krzycha autorstwa Wiesiołka, na której nieco się wzorowałam gotując moją zupkę :) http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zupa-krzycha

Składniki:

  • na 8 porcji:

    1 duża pietruszka
    1 duża marchewka
    kawałek selera
    2 większe ziemniaki
    500g mięsa mielonego
    2 duże pory
    2 duże cebule
    4 - 5 ząbków czosnku
    olej i masło do smażenia
    250ml śmietany 18%
    2 łyżki mąki
    sól, pieprz, przyprawa uniwersalna do smaku
    ewentualnie grzanki i szczypiorek do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rozgrzewająca zupa z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszkę i selera obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 40 minut, aż zmiękną.
  • Mięso mielone z cebulą 2. Cebule obieramy, kroimy w niedużą kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju, następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy całość. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Podsmażone pory 3. Ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Pory myjemy, osuszamy i białą część kroimy w talarki, podsmażamy na maśle. Następnie do gotującego się wywaru z jarzyn dodajemy ziemniaki, pory i mięso mielone, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż zmiękną ziemniaki.
  • 4. Przyprawiamy zupę według własnego uznania solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Mąkę rozprowadzamy w śmietanie i zabielamy zupę, gotujemy jeszcze przez chwilę. Zupę można podawać z grzankami i posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować