Do porów przekonałam się całkiem niedawno, a to za sprawą fantastycznej Zupy Krzycha autorstwa Wiesiołka, na której nieco się wzorowałam gotując moją zupkę :) http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zupa-krzycha
Składniki:
na 8 porcji:
1 duża pietruszka
1 duża marchewka
kawałek selera
2 większe ziemniaki
500g mięsa mielonego
2 duże pory
2 duże cebule
4 - 5 ząbków czosnku
olej i masło do smażenia
250ml śmietany 18%
2 łyżki mąki
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna do smaku
ewentualnie grzanki i szczypiorek do dekoracji
Rozgrzewająca zupa z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew, pietruszkę i selera obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 40 minut, aż zmiękną.
2.Cebule obieramy, kroimy w niedużą kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju, następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy całość. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko przyprawiamy solą i pieprzem.
3.Ziemniaki obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Pory myjemy, osuszamy i białą część kroimy w talarki, podsmażamy na maśle. Następnie do gotującego się wywaru z jarzyn dodajemy ziemniaki, pory i mięso mielone, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż zmiękną ziemniaki.
4.Przyprawiamy zupę według własnego uznania solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Mąkę rozprowadzamy w śmietanie i zabielamy zupę, gotujemy jeszcze przez chwilę. Zupę można podawać z grzankami i posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze