Wiosenna zupa z jajami

5 (199 ocen)

Kolorowa,pożywna zupka inna niż wszystkie

Składniki:

  • Wywar ok 1,5 l
    5 jajek ugotowanych na twardo
    1 duża marchewka
    1 szkl groszku (mrożony lub z puszki )
    1 łyżka masła
    1,5 łyżki mąki
    2-3 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki musztardy(delikatesowa)
    sok z cytryny do smaku
    sól,biały pieprz
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy Jajko

Wiosenna zupa z jajami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę kroimy w kostkę i gotujemy w wywarze 10 minut,dodajemy groszek gotujemy do miękkości.W tym czasie obieramy jajka.Białka drobno siekamy,a żółtka przecieramy przez sitko i łączymy z musztardą i wywarem.
    Dodajemy do zupy.Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę,hartujemy zimną wodą,łączymy ze śmietaną ,dodajemy kilka łyżek wrzącej zupy,mieszamy i wlewamy do garnka.Doprawiamy do smaku solą,pieprzem,sokiem z cytryny.Zupę podajemy posypaną szczypiorkiem.

Porady

Wywar może być np.na żeberkach albo z kostki rosołowej. Jeśli używamy groszku z puszki dodajemy go gdy marchew jest ugotowana. Do zupy można użyć gotowej mrożonej mieszanki marchewka z groszkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Jajka Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować