Wiosenna zupa z botwinką i ryżem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo lubimy taką zupkę z botwinką.

  • 40 min

Składniki:

  • cebula biała 2 szt
    ząbki czosnku 2-3 szt
    botwinka 1 pęczek
    marchewka 1 szt
    por 1 szt
    koperek 1 pęczek
    masło klarowane 1 łyżka
    rosół około 2 litry Lubię
    serek topiony 10 dkg
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    przyprawa uniwersalna do smaku
    ryż ugotowany 2 woreczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Wiosenna zupa z botwinką i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0wicmdp 1. Botwinkę myjemy i kroimy drobno ,jeżeli buraczki są już większe to ścieramy na tarce.
  • image-1ch0ybn 2. Na patelnię dajmy masło klarowane dajemy pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy chwilę.
  • image-1yuisu6 3. Do podsmażonej cebuli dodajemy startą marchewkę ,pokrojony por
  • image-0xklllk 4. Do warzyw dodajemy botwinkę chwilę podsmażamy.
  • image-26wefb8 5. Do podsmażonych warzyw wlewamy trochę rosołu albo bulionu i gotujemy chwilę.
  • image-1cwk8v5 6. Warzywa wlewamy do pozostałego rosołu.
  • image-1aimal8 7. Odlewamy ze dwie chochle zupy dodajemy pokrojony w kostkę serek topiony stawiamy na kuchence aż się rozpuści.
  • image-0pc96x1 8. Rozpuszczony serek wlewamy do zupy doprawiamy .Dodajemy posiekany koperek .Zupę można zakwasić sokiem z cytryny albo odrobiną octu.
    Żeby zupa była bardziej syta podałam ją z ugotowanym ryżem .

    POLECAM!!!

Porady

Zawsze mam rosół zamrożony jak jest trochę mało to można dolać wody

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować