Średnia młoda marchewka,
młoda pietruszka,
młody seler,
pęczek botwinki wraz z buraczkami,
2 i 1/2 l bulionu,
2 ząbki czosnku,
mała cebula,
łyżka masła,
2 łyżeczki tymianku (jeśli ktoś ma, to najlepiej użyć świeżego),
250 ml śmietany 18%,
2 łyżki soku z cytryny,
pieprz,
sól.
Wiosenna zupa botwinkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, pietruszkę, seler oraz buraki ścieram na tarce o dużych oczkach.
Włoszczyznę gotuję około 10 minut w bulionie.
Botwinkę drobno siekam (użyłam tylko połowę liści), dodaję do bulionu wraz z burakami, gotuję kolejne 10 minut.
Cebulę drobno kroję, podsmażam na maśle.
Czosnek siekam.
Do zupy dodaję czosnek oraz cebulę, doprawiam tymiankiem, solą oraz pieprzem wg uznania.
Dodaję sok z cytryny.
Zaprawiam wcześniej zahartowaną śmietaną.
Rozlewam, dekoruję jajkiem ugotowanym na twardo oraz posiekanym koperkiem.
Porady
Botwinkę najlepiej podawać z młodymi ziemniaczkami okraszonymi cebulą podsmażoną na maśle z dużą ilością świeżego koperku.
Komentarze