Wiórkowa rolada z bita śmietaną i oczkiem

4.5 (170 ocen)

  • 60 min

Pyszna i delikatna rolada smietankowa:) Z GALARETOWYM OCZKIEM W ŚRODKU NIE TYLKO SMAKUJE WYSMIENICIE ALE I TEZ TAK WYGLADA.Polecam na codzien a takze i od swieta:)

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    4 jajka
    4, 5 łyzki maki pszennenj
    4 łyżki cukru
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    Masa:

    500 ml śmietany kremówki 30%
    4 łyżki cukru pudru - do smaku
    ewentualnie . śmietan-fix
    oraz ..
    1 galaretka truskawkowa
    wiórki kokosowe
    oraz
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Wiórkowa rolada z bita śmietaną i oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuścić w połowie przewidzianej w przepisie ilości gorącej wody i odstawic do stężenia.
    Gdy stęzeje nalezy ja pokroić w paski o szerokości około 1,5 cm.

    2. W misce trzeć żółtka i cukier waniliowy oraz cukr zwykły , a nastepnie dodać make wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko zmiksować.
    Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ubitą pianę do ciasta.
    Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia wyłożonym na blasze, nadając mu kształt prostokąta.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 10 min, aż brzegi ciasta się będą złote. Papier oderwać od ciasta. Od razu, powoli zwinąć roladę wraz z papierem i na chwilę tak pozostawić.

    3. Śmietanę ubić na sztywno, dodając do smaku cukier puder. Mozna dodac tez smietan fix ale niekoniecznie.( czasem dodaje a czasem nie)
    Śmietanę rozsmarować na cieście, wzdłuż dłuższego brzegu ułożyć przez cała długośc pasek z galaretki, po czym ostrożnie zwinąć roladę.

    Gotowe ciasto obtoczyć w wiórkach kokosowych i odstawić do lodówki , Smacznego:)

Porady

rolade zwijamy gdy jest jeszcze lekko ciepła , nalezy to robic wolno by jej nie połamac.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować