Taki deser z pewnością posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.
45 min
Składniki:
600 g jasnych winogron
600 g ciemnych winogron
3 pełne łyżeczki żelatany
300 ml śmietanki 30%
9 g śmietan-fixu
4 łyżeczki cukru pudru
sok z cytryny do smaku
Winogronowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce oczyścić i opłukać.
.0,5 kg jasnych winogron włożyć do garnka,podlać niewielką ilością wody,rozgotować.Rozgnieść a następnie przetrzeć przez sito.
.Połowę żelatyny namoczyć a następnie podgrzać i rozpuścić.Połączyć z winogronowym sokiem.
.150 ml śmietany ubić z połową fiksu , dwoma łyżeczkami cukru i odrobiną soku cytrynowego.Dodać lekko tężejącą winogronową galaretkę.Wyłożyć do pucharków.Pozostawić do stężenia.
.Warstwę ciemną przygotować w ten sam sposób co pierwszą łącząc ją na koniec z pozostałymi owocami pokrojonymi na połówki.Schłodzić.
Komentarze