Wino z truskawek

4.46 (158 ocen)

Rozpoczął się sezon na truskawki, zajadamy je w ciastach, deserach, sałatkach. A gdyby wykorzystać je w inny sposób i przygotować wino z truskawek? Zaskakujące? Ale jakie pyszne! Zobacz nasz przepis

Składniki:

  • 8 kg truskawek
    3 litry wody
    3 kg cukru
    20 g kwasku cytrynowego
    Drożdże do win (najlepiej takie z pożywką i enzymem pektynowym)
    ½ szklanki mocnej herbaty

Wystaw ocenę:

4.46 (158 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Wina

Wino z truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, suszymy, usuwamy szypułki. Rozgniatamy owoce na miazgę, na przykład wykorzystując tłuczek do ziemniaków lub w maszynce do mięsa.
  • 2. Z cukru i wody przygotowujemy syrop cukrowy. Połowę syropu przelewamy do bańki, dodajemy truskawki, i kwasek. Dodajemy drożdże, mieszamy i zatykamy bańkę korkiem z lejkiem. Odstawiamy na 4-5 dni. Po tym czasie dodajemy pozostały syrop cukrowy i herbatę.
  • 3. Fermentujemy z owocami w ciemnym, ciepłym miejscu. Po 3-4 tygodniach fermentacji zlewamy wino z truskawek znad osadu do butelek.
  • 4. Trunek przelany do butelek najlepiej zostawić na jakiś czas w ciemnym miejscu – im więcej damy czasu winu z truskawek, tym bardziej głęboki będzie jego smak.

Porady

Herbata ma na celu dodanie do wina z truskawkami tanin, których te owoce nie posiadają. Warto wybierać truskawki dobrej jakości, mało wodniste i pełne smaku, bo ze słabych truskawek wino będzie niedobre.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować