Wino wieloowocowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki wypestkować, kilka zostawiłam z pestkami.
Winogrono poobrywać od gałązek.
Jabłka pokroić na ósemki razem z pestkami.
Owoce umieścić w balonie ok. 15-litrowym.
Cukier rozpuścić w 1 litrze wody, trzeba podgrzać.
Resztę wody wlać do balonu razem z wodą z cukrem.
Balon musi stać w ciepłym pomieszczeniu i dobrze by było go nie przestawiać.
Balon zatkać rurką fermentacyjną.
Po ok.24 godzinach powinna zacząć się fermentacja która będzie trwała ok. 6-8 tygodni - zależy to od ilości cukru w owocach.
Następnie należy wino zlać znad owoców i przefiltrować.
Jeśli wino potrzebuje dosłodzenia to należy cukier rozpuścić w winie tzn. litr wina podgrzać i rozpuścić w nim cukier.
Ja nie potrzebowałam dosładzania.
Wino wlać ponownie do balonu i czekać aby się sklarowało całkowicie.
Po ok. 1 miesiącu wino zlać znad osadu i ponownie przefiltrować.
Teraz to już musi tylko leżakować i klarować się.
Moje jest po 11 miesiącach i jest klarowne i aromatyczne.
Porady
Wino im dłużej leżakuje tym jest lepsze.
Moje ma piękny różowy kolor.
Komentarze