Wino wieloowocowe

4.38 (191 ocen)

  • 2 godz.

Wino robiłam rok temu a teraz jest gotowe do spożycia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    1 kg śliwek węgierek
    1 kg winogrona jasnego
    1 kg jabłek
    2 kg cukru
    8 litrów wody przegotowanej
Wystaw ocenę:

4.38 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Wina

Wino wieloowocowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wino wieloowocowe 1. Śliwki wypestkować, kilka zostawiłam z pestkami.
    Winogrono poobrywać od gałązek.
    Jabłka pokroić na ósemki razem z pestkami.
    Owoce umieścić w balonie ok. 15-litrowym.
    Cukier rozpuścić w 1 litrze wody, trzeba podgrzać.
    Resztę wody wlać do balonu razem z wodą z cukrem.
    Balon musi stać w ciepłym pomieszczeniu i dobrze by było go nie przestawiać.
    Balon zatkać rurką fermentacyjną.
    Po ok.24 godzinach powinna zacząć się fermentacja która będzie trwała ok. 6-8 tygodni - zależy to od ilości cukru w owocach.
    Następnie należy wino zlać znad owoców i przefiltrować.
    Jeśli wino potrzebuje dosłodzenia to należy cukier rozpuścić w winie tzn. litr wina podgrzać i rozpuścić w nim cukier.
    Ja nie potrzebowałam dosładzania.
    Wino wlać ponownie do balonu i czekać aby się sklarowało całkowicie.
    Po ok. 1 miesiącu wino zlać znad osadu i ponownie przefiltrować.
    Teraz to już musi tylko leżakować i klarować się.
    Moje jest po 11 miesiącach i jest klarowne i aromatyczne.

Porady

Wino im dłużej leżakuje tym jest lepsze. Moje ma piękny różowy kolor.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować