banan 1,5 kg
kaki 1/2 kg
rodzynki 150 g
śliwki suszone 80 g
pomarańcza 1 duża
cytryna 1 szt.
cytrynka 50 ml
cukier waniliowy 1 łyżka
drożdże winne uniwersalne w płynie
cukier 500 g
gorąca woda
Wino bananowe z rodzynkami, kaki i cytrusami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Banany umyć, odkroić końcówki, zważyć i pokroić w niezbyt cienkie plastry. Zalać wodą.
Dodać cieniutkie skórki obrane z najmniejszych mandarynek. Garnek nakryć, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować 30 minut
Przestudzić do temp. ok. 40*C.
Śliwki suszone (polskie, ale NIE wędzone) pokroić w paski i wrzucić do butli.
Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić i dodać do śliwek.
Banany wycisnąć i otrzymany wywar wlać do butli.
Wytłoki zalać gorącą wodą, wymieszać i pozostawić do naciągnięcia - następnie odcedzić i ponownie odcisnąć, a płyn wlać do butli.
W gorącej wodzie rozpuścić cukier, sok z cytryny, płynny kwasek cytrynowy - pozostawić do ostygnięcia. Kiedy osiągnie temp. ciała dolać płynne drożdże, wymieszać i wlać do butli.
Do płynu dodać cieniutko okrojoną skórkę z cytryny (bez białego albedo), sok wyciśnięty z pomarańczy razem z miąższem oraz drobno pokrojone przejrzałe kaki. Butlę zakorkować i wszystko dokładnie wymieszać.
Składniki wina dopełnić letnią wodą do 4-4,5 litra, zatkać korkiem z rurką fermentacyjną i postawić w ciepłym miejscu. Po dwóch tygodniach, kiedy burzliwa fermentacja uspokoi się, całość odcedzić, odstawić na pół godziny, zlać znad osadu i ponownie odstawić do fermentacji. To jest też dobry moment na dosłodzenie wina, jeśli jest to konieczne. Po ok. miesiącu (w zależności od temp. otoczenia) wino zlać ponownie znad osadu, a jeśli już nie pracuje, przelać do butelek i odstawić w chłodne ciemne miejsce do dojrzewania. Im dłużej leżakuje, tym jest smaczniejsze.
Porady
Do gotowania wywaru z bananów dodałam, dla aromatu, 50g świeżych cienkich skórek z najdrobniejszych mandarynek.
Komentarze