winny karczek z rękawa

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Karkówkę na kilka godzin zalałam winem a następnie zamarynowałam w przyprawach i upiekłam w rękawie. Mięso z rękawa jest soczyste i bardzo aromatyczne. Często je tak przygotowuję, bo moja rodzina bardzo je lubi. Dziś podałam je z pieczonymi ziemniakami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg karczku
    1 szklanka czerwonego wina
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka przyprawy do mięs
    1 łyżeczka ostrej papryki
    świeżo mielony pieprz czarny
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Winny karczek z rękawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, pokroić na plastry i zalać winem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z wina. Olej wymieszać z czosnkiem i przyprawami. Natrzeć mięso, przełożyć do rękawa, zawiązać i wstawić do lodówki najlepiej na noc. Piec w 200*C około godziny. Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw aby mięso się zarumieniło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Karkówka Mięso Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować