WINNE GRUSZKI W CZEKOLADZIE Z LODAMI

0 (0 ocen)

  • 30 min

Gruszki gotowane w winie to wykwintny deser dla dorosłych, bardzo efektowny i smaczny. Dodatkowo obtoczyłam je w czekoladzie i orzechach. Podane z lodami, serkami oraz bitą śmietaną posmakują nie jednej osobie.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    4-6 twardych gruszek
    około 3 szklanki wina deserowego, czerwonego
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    laska cynamonu, 2 goździki
    1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
    DODATKOWO :
    100 g czekolady deserowej
    100 g pokruszonych dowolnych orzechów
    lody bakaliowe
    mięta do dekoracji

Winne gruszki w czekoladzie z lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE :

    Z gruszek obieramy cienko skórkę, pozostawiając ogonki, od spodu wydrążamy małą łyżeczką gniazda nasienne. W garnku zagotowujemy wino z cukrem i przyprawami, wkładamy gruszki i gotujemy około 15 minut, uważając aby się nie rozgotowały. Zakręcamy gaz i pozostawiamy gruszki na około 1 godzinę w zalewie aby nabrały ładnego koloru. Owoce wyjmujemy i układamy na talerzu ogonkiem do góry aby dokładnie obciekły z zalewy. Czekoladę łamiemy, przekładamy do miseczki, rozpuszczamy w mikrofalówce. Maczamy w niej gruszki i posypujemy orzechami.
    Gruszki układamy na talerzykach, dodajemy lody i ozdabiamy mięta. Smacznego.

Porady

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy