wesoły tort urodzinowy dla męża

4.5 (173 ocen)

  • 60 min

Po raz pierwszy robiłam tort z masą cukrową. Jesteśmy małżeństwem 5 lat, pytałam kilkakrotnie męża co by chciał dostać na urodziny ale za każdym razem odpowiadał że nic nie chce bo już ma wszystko...

  • 60 min

Składniki:

  • składniki na biszkopt:
    - 4 jajka
    - 1 szklanka cukru
    - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


    składniki na masę cukrową: (mnie starczyło na pokrycie całego tortu i zrobienie wszystkich ozdób)
    - 70-80 dag cukru pudru,
    - 10 dag glukozy (w płynie lub w proszku),
    - 4 łyżeczki żelatyny,
    - 70 ml wody.


    składniki na krem maślany pod masę cukrową
    ½ szklanki cukru,
    1 kostka masła,
    2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub opakowanie cukru waniliowego),
    sok z cytryny (z około połowy).




Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Wesoły tort urodzinowy dla męża - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowy tort 1. BISZKOPT
    Jajka i cukier zmiksować. Czym dłużej będziemy miksować jajka, tym bardziej biszkopt wyrośnie, będzie pulchny i taki ,,lekki". Dodać mąkę zmieszną z proszkiem do pieczenia. Jeżeli ktoś chce może dodać jeszcze zapach do ciast, lub kakao. Wtedy biszkopt będzie idealny do jasnego kremu. Jeżeli masa jest zbyt gęsta można dodać troszkę mleka. Kiedy masa jest gotowa, przygotowujemy tortownicę. (Smarujemy ją margaryną i posypujemy bułką tartą) Ciasto wstawiamy do piekarnika ( nie trzeba go wcześniej nagrzewać!) i ustawiamy na 170 stopni. Pieczemy 35 minut. ciasto jest naprawdę bardzo łatwe, i mnie oraz znajomym ZAWSZE wychodzi.

  • 2. MASA CUKROWA
    Żelatynę moczyć w wodzie (ciągle mieszając), aż się rozpuści. Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną nad parą wodną lub na palniku i dodać glukozę. Ciągle mieszać syrop (przez ok. minutę), uważając, aby się nie zagotował.
    Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast, np. olejek migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy.
    Kiedy syrop ostygnie (ale nie całkowicie), stopniowo dosypywać przesiany cukier puder, ciągle mieszając. Wylać masę na blat, dosypywać cukier puder i wyrabiać, aż masa będzie miała konsystencję plasteliny.
    Oczyścić blat z cukru pudru, posypać go mąką ziemniaczaną i wałkować masę, podsypując mąką tak, aby masa nie przyklejała się do blatu. Nadmiar mąki można łatwo usunąć za pomocą pędzelka.
    Rozwałkowaną masę zwinąć na wałek lub ułożyć na przedramieniu i przenieść na tort posmarowany masą na bazie masła, dopasować rękami i obkroić niepotrzebne boki.

  • 3. KREM MAŚLANY
    Masło utrzeć na puch, dodać resztę składników. Masą maślaną wysmarować tort.
    Przed pokrywaniem tortu masą cukrową warto tort schłodzić w lodówce. Będzie bardziej stabilny i łatwiej będzie go dekorować.

Porady

Nie należy kłaść masy cukrowej na tort posmarowany bitą śmietaną, ponieważ to ją rozpuści. Masa cukrowa nie powinna mieć żadnego kontaktu ze śmietaną. Aby się nie rozpuściła, tort trzeba pokryć (góra i boki) masą maślaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować