Wesołe przekąski dla dzieci

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniałe przekąski które można przygotować nie tylko na bal dla dzieci, ale również na śniadanie.

  • 60 min

Składniki:

  • Kocie przysmaki:
    składniki: kostka białego sera, kilka plasterków żółtego sera najlepiej z dziurkami, kilka ziaren pieprzu lub jałowca, gałązki rozmarynu
    Łódeczki z jajek
    Składniki: mieszanka sałat, 2 jajka, kilka plasterków sera żółtego, wykałaczki, sól.
    Słodki bałwanek
    Składniki: 1,5 kostki białego sera, łyżka cukru pudru, pół opakowania cukru waniliowego, kilka rodzynek, 2 kawałeczki skórki pomarańczowej, 1 laseczka wanilii, 1 spód babeczki.
    Parówkowy jamnik
    składniki 3 długie parówki, kilka wykałaczek, ziarenka pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wesołe przekąski dla dzieci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Myszki 1. Kocie przysmaki
    Plasterki sera układamy na talerzu, Biały ser lekko solimy, dzielimy na równe części i lepimy z nich nieduże kule, którym nadajemy kształt myszek. Z plasterka sera wycinamy małe kółka i robimy z nich uszy dla myszek, z pieprzu robimy oczy a z łodyżek rozmarynu wąsy i ogon. Gotowe myszki układamy na plasterkach sera.
  • Serowe regaty 2. Łódeczki z jajek
    Ugotowane na twardo jajka dzielimy delikatnie na połówki. Na półmisku układamy mieszankę sałat. Z żółtego sera wycinamy trójkątne żagle. W każdą połówkę jajka wbić po dwie wykałaczki. Między wykałączki wsunąć trójkąciki sera. Gotowe łodeczki układamy na sałacie.
  • Bałwanek 3. Słodki bałwanek
    Ser ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Z gotowej masy lepimy dwie kule, jedna mniejszą , jedną większą. Z większej formujemy tułów, z mniejszej głowę. Z rodzynek robimy oczy i guziki. Z kawałków skórki nos i usta. Z laseczki wanilii robimy miotłę a z babeczki kapelusz
  • Jamnik z kiełbaski 4. Parówkowy jamnik
    Z jednej długiej parówki robimy tułów jamnika. Odcinamy końcówki drugiej parówki, dzielimy je na połowę, wbijamy w nie wykałaczki ( jeśli są zbyt długie możemy je skrócić) i umieszczamy w pierwszej parówce tworząc nogi. z Kolejnej parówki odcinamy końcówki, łączymy je wykałaczką, i umieszczamy w miejscu głowy. Z kawałków które zostały wycinamy plasterki które będą uszami i ogonem. Z pieprzu robimy oczy psa.

Porady

Bałwanek może być również wytrawny, wystarczy zamiast cukru i cukru waniliowego, ser lekko posolić. Do głowy i nóg jamnika można użyć małych paróweczek, wówczas wykonanie jest łatwiejsze

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować