Węgierskie leczo z papryką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Gdy nastaną gorące dni a nam nie chce stać się długo przy garach najlepsze będzie takie leczo...pół godziny i lekki obiad na stole.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg młodej kapusty
    2 papryki czerwone
    1 papryka zielona
    50 dag ziemniaków
    1 młoda marchewka
    2 cebule
    40 dag kiełbasy paprykowej cienkiej (może być zwykła)
    20 dag gotowanego boczku
    3,5 szklanki bulionu warzywnego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    4 listki laurowe
    3/4 łyżeczki kminku
    1/2 łyżeczki chilli jalapeno
    2 ziarenka ziela angielskiego
    3 łyżki oleju
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Węgierskie leczo z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dusimy cebulę i boczek 1. Wszystkie warzywa myjemy ,kapustę obieramy z wierzchnich liści szatkujemy nożem,paprykę wydrążamy z nasion i kroimy w paseczki a nastepnie w kostkę ,tak samo kroimy obraną cebulę i ziemniaki,marchewkę kroimy w pół krążki.
  • dodajemy resztę warzyw 2. W garnku rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę szklimy dodajemy pokrojony w kostkę boczek ,ziemniaki i dusimy 10 minut,następnie dodajemy resztę pozostałych warzyw,dodajemy ziele angielskie liść laurowy kminek wlewamy bulion dodajemy pokrojoną w plasterki lub kostkę kiełbasę i dusimy pod przykryciem aż warzywa staną się miękkie około 20 minut,doprawiamy do smaku dodajemy pieprz sól oraz papryczkę jalapeno , koncentrat pomidorowy wszystko jeszcze pogotowac razem 2 minuty i odstawić . Podawać gorące z pszenną bagietką lub chlebkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować