WĘGIERSKIE INSPIRACJE

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Do przygotowania tej potrawy zainspirowała mnie koleżanka z pracy, tak bardzo zachwalała takie placki, że potraktowałem je jako wyzwanie dla samego siebie. Sami oceńcie jak mi wyszło :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    0,5 kg pieczarek
    1 papryka czerwona
    1 papryka zielona
    3 ogórki małosolne
    2 średnie cebule
    250 ml czerwonego wina - półwytrawne
    50 ml sosu sojowego
    250 ml bulionu wołowego - kostka bulionowa
    koncentrat pomidorowy
    przyprawa do gulaszu
    1,5 kg ziemniaków
    2 jajka
    ok. 2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Węgierskie inspiracje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki 1. Mięso kroimy na średnią kostkę i podsmażamy na oleju. Posypujemy przyprawą do gulaszu i dolewamy sos sojowy. Gdy mięsko Nam się smaży zabieramy się za krojenie warzyw. Ja pokroiłem w dość grube paski ponieważ lubię gdy wszystkie składniki są widoczne a nie rozgotowane na miazgę. Przyrumienioną karkówkę przekładamy do garnka i na tej samej patelni podsmażamy resztę składników i dodajemy do karkówki. Całość podlewamy winem i bulionem i dodajemy koncentrat. Dusimy do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku.
  • 2. Gdy gulasz szaleje na ogniu czas na placki ziemniaczane. Ja ścieram ziemniaki na tarce o małych oczkach, odciskam przez płócienną ściereczkę cały płyn i dodaję dwa jajka i odrobinę mąki oraz doprawiam solą i pieprzem. Smażymy w miarę duże placki.
  • 3. Gulasz nakładamy na jedną połowę placka i przykrywamy go drugą połową. Na górę również nakładamy sosik i już nic nie stoi na przeszkodzie by wraz z lampką wina oddać się przyjemności pałaszowania. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować