Węgierska zupa gulaszowa

4.5 (147 ocen)

Zupę gulaszową podaje się ciepłą, z chlebem i czerwonym winem Kadarka.

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg schabu karkowego
    2 łyżki smalcu
    6 ząbków czosnku
    6 łyżek słodkiej papryki w proszku
    3 łyżki ostrej papryki w proszku
    4 pomidory
    3 upieczone papryki
    4 ziemniaki
    kminek
    sól
    wywar mięsny
    wywar z warzyw
    Zacierki:
    1 jajko
    około 4 łyżki mąki
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Węgierska zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Dzień wcześniej mięso kroimy w kostkę i marynujemy w 3 łyżkach słodkiej papryki, 6 ząbkach czosnku roztartych z odrobiną soli i kminku.Zostawiamy mięso w marynacie na parę godzin,a najlepiej na całą noc.
  • 2. Pieczona papryka:
    Paprykę myjemy,kroimy na ćwiartki i oczyszczamy z nasion.Układamy paprykę skórka do góry na blaszce do pieczenia wyłożoną pergaminem.Pieczemy w temperaturze 180' około 30-40 minut.Skórka papryki powinna być lekko spalona.Wyjmujemy,studzimy i obieramy ze skórki.
  • 3. Zacierki:
    Do miseczki przesiewamy mąkę i dodajemy jajko.Wyrabiamy ciasto o dość zwartej konsystencji (musi być dużo twardsze niż na makaron).Jeśli zachodzi taka potrzeba dodajemy odrobinę wody.Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy z nich malutkie kluseczki.Ręce dobrze jest mieć obtoczone w mące.Gotowe kluseczki kładziemy na tacy obsypanej mąką.Kiedy mamy zrobione wszystkie kluseczki delikatnie palcami obtaczamy w mące,która jest na tacy.Gotujemy kluseczki w osolonej wodzie około 1,5-2 minut w zależności od wielkości zacierek.
  • 4. Zupa:
    Dwie łyżki smalcu rozgrzewamy na patelni i wrzucamy dwie duże pokrojone w paski cebule.Dodajemy mięso,które leciutko obsmażamy.Kiedy mięso zaczyna lekko puszczać sok zasypujemy je kolejnymi trzema łyżkami słodkiej papryki.Papryka w gulaszu jest wszechobecna.Wszystko razem gotujemy,uzupełniając wywarem z mięsa i warzyw do momentu,aż mięso będzie miękkie.Na końcu dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory,upieczoną i pokrojoną paprykę,ostrą paprykę w proszku i pokrojone w kostkę ziemniaki.Ja od siebie dodałam jedną papryczkę chilli pokrojoną drobno w kosteczkę,żeby zupa była bardziej ostra.Na końcu dodajemy zacierki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować