Węgierska potrawka z kiełbasą i groszkiem wg babci Stasi

4.5 (183 ocen)

  • 30 min

Proste i sycące danie dla całej rodziny!

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2kg kiełbasy śląskiej
    1 duża cebula
    1 słoik papryki konserwowej
    1 kartonik przecieru pomidorowego
    1 puszka zielonego groszku
    1 duże kwaśne jabłko
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    1 łyżeczka cukru
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka

Węgierska potrawka z kiełbasą i groszkiem wg babci stasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni. Do kiełbasy dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Chwilę podsmażać, jak cebula się zeszkli dodać obrane ze skórki i pokrojone w grubsze plasterki jabłko, dalej podsmażać (ok.2-3min.) dodać paprykę pokrojoną w cienkie paski o dł. ok.3cm. Całość wymieszać, dodać pomidory, chwilę dusić, dodać odsączony z zalewy groszek. Doprawić paprykami, cukrem, solą i pieprzem. Dusić ok.5-10min.
    Zajadać z pieczywem lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Kiełbasa Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować