Wegetariańskie flaczki z rydzów

4.47 (161 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min

W Bieszczadach rydzów pod dostatkiem dlatego korzystam z tego dobrodziejstwa. Cześć rydzów zamrożonych cześć w słoikach a kolejne na talerzach.Dziś coś dla wegetarian ale nie tylko ...

  • 20 min

Składniki:

  • 3 marchewki
    1 pietruszka
    50 dag rydzów
    pieprz
    sól
    masło lub olej
    przyprawa do flaków
    cebula
    czosnek ok 3 ząbki
    śmietana 30% ok 1/ szklanki
Wystaw ocenę:

4.47 (161 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wegetariańskie flaczki z rydzów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę ,pietruszkę kroimy w cieniutkie ok 1 cm paski tzw julienne .
    Do garnka dajemy łyżkę oleju lub masła podsmażamy posiekana cebulę z warzywami. Smażymy kilka chwil. Rydze myjemy oczyszczamy i kroimy w paseczki.
  • 2. Dokładamy na patelnie. Mieszamy. doprawiamy solą , pieprzem do smaku. Dodajemy wyciśnięty czosnek. Dolewamy ok 3 szklanki wody i gotujemy ok 10 min. doprawiamy przyprawą do flaków. Na koniec wykańczamy śmietaną 30% -roślinną lub od krówki.

Porady

Zamiast masła można użyć olej a zamiast śmietany typu zwierzęcego jej roślinny zamiennik

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować