Wegetariańskie cannelloni z bakłażanem i cukinią

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne cannelloni w wersji wegetariańskiej.

  • 45 min

Składniki:

  • dla 3 osób:
    ok. 14 rurek cannelloni,
    mały bakłażan,
    mała cukinia,
    papryka,
    mała cebula,
    2-3 ząbki czosnku,
    kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego plus odrobina wody lub bulionu dla rozrzedzenia sosu,
    opcjonalnie pół szklanki śmietanki 18%
    sól, pieprz, bazylia, tymianek, rozmaryn,

    na sos beszamelowy:
    szklanka mleka,
    czubata łyżka masła,
    czubata łyżka mąki,
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa

    starty parmezan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Cannelloni

Wegetariańskie cannelloni z bakłażanem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Bakłażana, paprykę i cukinię pokroić w małą kostkę. Wszystkie warzywa usmażyć na patelni, dodać koncentrat, podlać płynem. Wymieszać, doprawić i pogotować kilka minut, aż zrobi się sos. Beszamel: Z mąki i masła zrobić zasmażkę, zestawić z ognia, wlać mleko i rozmieszać trzepaczką. Postawić na ogień i mieszać do momentu zgęstnienia. Doprawić. W tym samym czasie można podgotować makaron, uważając, by rurki się nie posklejały (dobrze wlać do wody trochę oleju). Warzywnym farszem nadziewać podgotowane rurki (najwygodniej łyżeczką). W naczyniu do zapiekania delikatnie posmarowanym beszamelem układać makaron, na nim trochę beszamelu i sera, znów makaron, beszamel i ser (można też użyć większej blaszki i ułożyć rurki w jednej warstwie). Piec ok. 15- 20 min w temp 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować