Wegetariańskie tartaletki z jajkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

sprawdzone smaki na kruchych spodach.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka krupczatka: 200 gramów
    - masło (twarde z lodówki): 100 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - przyprawy suszone (np. do pizzy, oregano, bazylia, sól): 1 szczypta
    - woda: 3 łyżki
    FARSZ:
    - brokuł: 0.5 sztuki
    - pieczarki: 400 gramów
    - śmietana 12%: 150 gramów
    - białko jajka: 2 sztuki
    - czosnek: 3 ząbki
    - ser żółty tarty: 20 gramów
    - jajka: 6 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Wegetariańskie tartaletki z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mąkę posiekać z masłem na kruszonkę , przyprawy i sól. jajko roztrzepać z solą i wodą, dodać do mąki i ugnieść ciasto . Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Zimne ciasto podzielić na 6 równych częśći, rozwałkować i wyłożyć lekko natłuszczone tartaletki . ponakłuwać widelcem w kilku miejscach i wstawić do rozgrzanego na 180st. piekarnika na ok 15
  • 2. Brokuł i pieczarki ugotować. Pieczarki pokroić w ćwiartki, a brokuł rozgnieść widelcem. Do brokułu dodać sprasowany czosnek, śmietanę, pieczarki i ubite na sztywno białka. delikatnie wymieszać. podpieczone spody wyłożyć farszem, posypać startym serem i wstawić na 5 min do piekarnika.
  • 3. wyjąć tartaletki , jajka rozbić(odlać z nich trochę białka, żeby się nie rozlało za bardzo i uważać, żeby żółtko się nie rozpłynęło) i położyć na tartaletki , posolić , doprawić wg uznania i wstawić jeszcze na ok 5 min, aż jajko się lekko zetnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować