Wegetariańskie tartaletki z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mąkę posiekać z masłem na kruszonkę , przyprawy i sól. jajko roztrzepać z solą i wodą, dodać do mąki i ugnieść ciasto . Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Zimne ciasto podzielić na 6 równych częśći, rozwałkować i wyłożyć lekko natłuszczone tartaletki . ponakłuwać widelcem w kilku miejscach i wstawić do rozgrzanego na 180st. piekarnika na ok 15
2.Brokuł i pieczarki ugotować. Pieczarki pokroić w ćwiartki, a brokuł rozgnieść widelcem. Do brokułu dodać sprasowany czosnek, śmietanę, pieczarki i ubite na sztywno białka. delikatnie wymieszać. podpieczone spody wyłożyć farszem, posypać startym serem i wstawić na 5 min do piekarnika.
3.wyjąć tartaletki , jajka rozbić(odlać z nich trochę białka, żeby się nie rozlało za bardzo i uważać, żeby żółtko się nie rozpłynęło) i położyć na tartaletki , posolić , doprawić wg uznania i wstawić jeszcze na ok 5 min, aż jajko się lekko zetnie.
Komentarze