Wegetariański lahmacun czyli turecka pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W połowie szklanki wody rozrabiamy drożdże, dodajemy do nich łyżeczkę cukru. Mieszamy i czekamy aż drożdże zaczną rosnąć. W dużej misce mieszamy mąkę, oliwę sól. Jak drożdże "ruszą" dodajemy je do reszty składników. Zagniatamy ciasto. Ciasto nie może być ani zbyt klejące ani zbyt suche. Ciasto wyrabiamy 10 - 15 min tak aby było elastyczne. Jeżeli ciasto będzie za suche dodajemy jeszcze trochę wody i wyrabiamy, jeśli będzie zbyt mokre (będzie kleiło się do reki dodajemy trochę maki). Po wyrobieniu, ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h.
2.Farsz:
Na głębokiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Dodajemy pokrojone w talarki pieczarki i smażymy, aż pieczarki stracą wodę. Do warzyw dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Całość dusimy bez przykrycia ok. 30 min. Powstały farsz musi odparować i zgęstnieć. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Na koniec dodajemy oliwki przekrojone na pół i ser starty na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem mieszamy.
3.Ciasto dzielimy na dwie części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na cienki placek o średnicy ok. 30 cm. Na ciasto nakładamy farsz i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 C na kilka minut. Lahmacun będzie gotowy jak brzegi ciasta będą rumiane. Ja piekłam Lahmacun na kamieniu do pizzy, który wcześniej nagrzewałam przez godzinę, uważam że takie ciasto jest smaczniejsze i bardziej chrupiące.
Komentarze