Wegetariański lahmacun czyli turecka pizza

4.5 (145 ocen)

  • Dla 4 osób

Lahmacun często jest nazywane turecką pizzą. W oryginalnym przepisie głównym składnikiem jest mięso, ja natomiast zrobiłam wersję wegetariańską.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    10 g drożdży (świeżych)
    ok. 100-150 ml. wody
    3 łyżki oliwy
    sól, pieprz
    1 łyżeczka cukru
    Farsz:
    2 puszki pomidorów
    1 czerwona papryka
    400 g pieczarek
    4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki oregano (suszonego)
    garść oliwek (opcjonalnie)
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    szczypta chili w proszku
    200 g żółtego sera
    oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ciasto na pizze

Wegetariański lahmacun czyli turecka pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W połowie szklanki wody rozrabiamy drożdże, dodajemy do nich łyżeczkę cukru. Mieszamy i czekamy aż drożdże zaczną rosnąć. W dużej misce mieszamy mąkę, oliwę sól. Jak drożdże "ruszą" dodajemy je do reszty składników. Zagniatamy ciasto. Ciasto nie może być ani zbyt klejące ani zbyt suche. Ciasto wyrabiamy 10 - 15 min tak aby było elastyczne. Jeżeli ciasto będzie za suche dodajemy jeszcze trochę wody i wyrabiamy, jeśli będzie zbyt mokre (będzie kleiło się do reki dodajemy trochę maki). Po wyrobieniu, ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h.
  • farsz do lahmacun 2. Farsz:
    Na głębokiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Dodajemy pokrojone w talarki pieczarki i smażymy, aż pieczarki stracą wodę. Do warzyw dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Całość dusimy bez przykrycia ok. 30 min. Powstały farsz musi odparować i zgęstnieć. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Na koniec dodajemy oliwki przekrojone na pół i ser starty na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem mieszamy.
  • kuchnia_turecka 3. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na cienki placek o średnicy ok. 30 cm. Na ciasto nakładamy farsz i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 C na kilka minut. Lahmacun będzie gotowy jak brzegi ciasta będą rumiane. Ja piekłam Lahmacun na kamieniu do pizzy, który wcześniej nagrzewałam przez godzinę, uważam że takie ciasto jest smaczniejsze i bardziej chrupiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę Papryka Pieczarki Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować