Wegetariański hamburger z kotletem z kaszy jęczmiennej

4.5 (141 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Gdy przygotowałam te hamburgery znajomym, to nikt z nich nie spostrzegł, że nie ma w nich grama mięsa.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - bułka do hamburgerów: 6 sztuk
    - kasza jęczmienna: 100 gramów
    - kostka rosołowa: 1 sztuka
    - jajka: 3 sztuki
    - bułka tarta: 3 łyżki
    - pomidor: 2 sztuki
    - ogórek: 0.5 sztuki
    - cebula czerwona: 1 sztuka
    - cebula biała: 1 sztuka
    - serek topiony w plasterkach: 6 sztuk
    - sałata: 0.5 sztuki
    - vegeta, sól, pieprz: 1 łyżka
    - olej: 6 łyżek
    - musztarda: 2 łyżki
    - ketchup: 6 łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wegetariański hamburger z kotletem z kaszy jęczmiennej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wegetariańskie hamburgery z kotletem z kaszy 1. Kaszę ugotować w wodzie z kostką rosołową. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Po ugotowaniu i przestudzeniu kaszy dodać do niej jajka, bułkę tartą, sporo vegety, sól i pieprz. Całość wyrobić na jednolitą masę. Formować okrągłe placki wielkości bułek i grubości ok 2 cm i usmażyć na oleju.
  • Wegetariański hamburger z kotletem z kaszy 2. Pomidory, ogórki i cebulę czerwoną pokroić w plastry. Bułki przeciąć na pół i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez około 3-4 minuty. Do każdego hamburgera włożyć gorące kotlety oraz warstwami warzywa, ser i sałatę. Kotlety przed włożeniem do bułki można posmarować musztardą z jednej strony, a ser ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować