brokuł różyczki 10 sztuk
natka pietruszki pęczek 1 pęczek
łodyga selera naciowego 2 sztuki
papryka zielona 2.5 sztuki
cebula 2 sztuki
oliwa 3 łyżki
suszone warzywa w torebce - takie jak do zupy - 2 łyżki
makaron kolanka 100% durum 1 szklanka
czosnek ząbki 2 sztuki
sałata zielona liście małe 4 liście
sól i pieprz do smaku
Wegetarianski obiad - zielony kwiat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odmierzamy szklankę makaronu i go gotujemy we wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Myjemy natkę pietruszki, osuszamy i drobno siekamy
2.Myjemy, osuszamy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę paprykę zieloną (2 sztuki).
3.Cebulę obieramy i drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej lekko cebulę.
Dodajemy pokrojoną zieloną parykę i dusimy razem około 10 minut.
4.Następnie dodajemy suszone warzywa (mozemy przyprawic wg własnego uznania czyms innym), mieszamy i dusimy razem jeszcze 5 minut. Do smaku solimy i pieprzymy.
5.Rozgrzewamy na drugiej patelni łyżkę oliwy i lekko przesmażamy przecisnięty przez praske czosnek.
Dodajemy do czosnku ugotowany makaron, mieszamy i posypujemy natka pietruszki. Ponownie mieszamy, lekko podgrzewając.
6.Na duzy talerz (najlepiej owalny) wykładamy makaron z natką i czosnkiem, wokół układamy papryke z cebulą i przyprawami, nastepnie z odłożonej natki i różyczek brokuł tworzymy platki (rózyczki kwiata). Dokładamy łodygę selera naciowego. Z reszty papryki zielonej wycinamy kształ liści i układamy je na liściach sałaty zielonej.
Komentarze