500 g makaronu spaghetti
200 g koncentratu pomidorowego
250 g pieczarek
200 g cebuli
180 g cukinii
2 łyżki jogurtu greckiego
100 - 200 g startego sera żółtego
Spaghetti wege z pieczarkami, cebulą i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić.
2.Pieczarki, cukinię i cebulę pokroić w kostkę i odparować na patelni. Gdy cała woda ujdzie, dodać trochę oleju i wszystko podsmażyć. Całość zalać koncentratem. Słoiczek po koncentracie wypłukać wodą, którą następnie przelać do szklanki. Szklankę z płukanką dopełnić wodą i wlać to do sosu.
3.Całość doprawić solą, pieprzem, chilli i oregano. Dodać także jogurt oraz posiekany czosnek i wszystko poddusić.
4.Ugotowany makaron wymieszać w całości z sosem, zamieszać. Nakładać porcje na talerze i obsypać wierzch startym żółtym serem.
Komentarze