Wegańskie Pieczone pierogi z pieczarkami, ziarnami orkiszu, drobnym makaronem i suszonymi pomidorami

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Lubię pierożki w każdej postaci , a szczególnie takie duże, pieczone, które można wyciągać z lodówki , odgrzewać i jeść jako osobne sycące danie !

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Na 10 dużych pierogów
    Ciasto
    2 szkl mąki pszennej
    1 szkl mąki pszennej razowej
    pół margaryny
    pół szkl wody letniej - w trakcie wyrabiania ciasta dolewamy
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka płaska suszonej bazylii
    łyżeczka płaska soli
    łyżeczka cukru

    Farsz
    400 g pieczarek
    1 cebula biała,
    liść laurowy
    ziele angielskie
    pół szklanki ziaren orkiszu
    pół szklanki drobnego makaronu nitki
    łyżka suszonych pomidorów
    pół szklanki kaszy manny
    sól, pieprz
    wędzona papryka w proszku
    olej rzepakowy na patelnię i do pomazania

    Do posypania
    łyżeczka czarnuszki
    łyżeczka wędzonej papryki
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Wegańskie pieczone pierogi z pieczarkami, ziarnami orkiszu, drobnym makaronem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wymienionych składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto, dolewamy wody w razie potrzeby, by uzyskać plastyczną masę. Chłodzimy w lodówce 30 min.
  • 2. Oddzielnie gotujemy ziarna orkiszu, makaron. Można też użyć gotowych lunchowych mieszanek Ziarna orkiszu-makaron- suszone pomidory. Lub orkisz zastąpić kaszą orkiszową.
  • 3. Pieczarki ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy do cebuli, dusimy do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym.
  • 4. Do pieczarek dodajemy orkisz, makaron, kaszę mannę (opcjonalnie), suszone pomidory, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wędzoną papryką w proszku. Chwilę dusimy.
  • 5. Bierzemy się za ciasto. Potrzebujemy talerzyk od filiżanki . Wałkujemy cienko ciasto. Odcinamy od niego kółka z talerzyka. Szczodrze wypełniamy farszem.
  • 6. Smarujemy pierogi olejem rzepakowym, posypujemy wędzoną papryką i czarnuszką. Pieczemy w temp 200 stopni 25 minut.

Porady

Ziarna orkiszu można zastąpić orkiszową kaszą. Można tez użyć gotowej mieszanki na lunch z orkiszem, suszonymi pomidorami i drobnym makaronem. Tak będzie szybciej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarnuszka Makaron Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować