Wegańskie donuty

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna i prosta propozycja dla tych, którzy chcą spróbować czegoś bez produktów odzwierzęcych.

  • 40 min

Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki
    2/3 szkl. cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    płaska mała łyżeczka soli
    1 szkl. mleka roślinnego (użyłam kokosowego z puszki)
    1/4 szkl. oleju roślinnego (dowolnego)
    1/4 szkl. octu jabłkowego
    łyżeczka ekstraktu wanilinowego
    Do ozdoby:
    tabliczka gorzkiej czekolady
    wiórki kokosowe lub inna posypka do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wegańskie donuty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy. W osobnym pojemniku mieszamy mokre składniki, wlewamy do suchych i mieszamy bądź miksujemy. Blaszke na donuty (ja użyłam blaszki na babeczki z dziurką) smarujemy odrobiną oleju, ciasto przekładamy do woreczka, robimy dziurkę i wylewamy przez nią ciasto na blaszkę, dzięki temu donuty wyjdą ładnie okrągłe i bedą podobnej wielkości. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
  • 2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, maczamy w niej donuty i posypujemy kokosem.

Porady

Jeśli nie masz blaszki do donutów możesz wycisnąć ciasto na zwykłą blachę, ale nie będą takie ładne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować