Wegańskie ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jest lekkie, mocno czekoladowe i bardzo wilgotne

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna: 2 szklanki
    - mleko kokosowe: 1 szklanka
    - cukier: 3 łyżki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - kardamon: 1 łyżeczka
    - soda: 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - oliwa: 3 łyżki
    - kakao: 2 łyżki
    - konfitura aroniowa: 3 łyżki
    - śliwki: 8 sztuk
    - jabłko: 1 sztuka
    - cukier puder: 2 łyżki
    - migdały: 2 łyżki

Wegańskie ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni, na funkcję termoobiegu. Miksujemy mleko, oliwę z oliwek, cukier i konfitury. Następnie przesiewamy mąkę, dosypujemy proszek do pieczenia, sodę i kakao, całość ponownie dokładnie miksujemy. Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, układamy na cieście owoce pokrojone na cząstki, posypujemy migdałami i dodatkowym cukrem wedle uznania, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut.

Komentarze

Podobne przepisy