Wegański pasztet z soczewicy i warzyw

4.5 (154 ocen)

  • Łatwy

Pyszne zdrowe bezmięsne śniadanie pełne wartości odżywczych i witamin.

  • Łatwy

Składniki:

  • - soczewica: 1 szklanka
    - marchew duża: 1 sztuka
    - brokuł: 100 gramów
    - chilli małe: 0.5 sztuki
    - cebula: 0.5 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - oliwa: 3 łyżki
    - natka pietruszki: 0.5 szklanki
    - sos sojowy: 2 łyżki
    - curry: 1 łyżka
    - mała bułka kajzerka, sucha: 1 sztuka
    - majeranek: 1 łyżeczka
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Wegański pasztet z soczewicy i warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy w świeżej wodzie z dodatkiem curry do miękkości. Marchew i brokuła gotujemy na parze do miękkości. Możecie również wykorzystać te lub i podobne warzywa, jeśli zostały wam z przygotowywania innych potraw.
    Cebulę, chilli i czosnek szatkujemy i smażymy na wolnym ogniu aż się zarumieni.
  • 2. Ugotowaną soczewicę mielimy lub miksujemy razem z ugotowanymi warzywami. Dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem i chilli, majeranek, poszatkowaną natkę pietruszki, pieprz i sos sojowy oraz startą suchą bułkę. Jeśli trzeba doprawiamy jeszcze masę do smaku, gdyż powinien on być wyrazisty.
  • Pasztet wegański  na zdrowe śniadanie 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180;C. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ja użyłam keksówki i wyłożyłam ją papierem przez dłuższy bok. Masę przekładamy do formy, wyrównujemy i pieczemy 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
    Pasztet przechowujemy w lodówce, na pewno nie zepsuje się przez kilka dni, a nawet tydzień.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować