wędzona pierś z indyka

4.19 (199 ocen)

  • 8 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszna, krucha i delikatna domowa wędlina kanapkowa.

  • 8 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • pierś z indyka (2 kg)
    3 łyżki grubej soli morskiej

    2 liście laurowe
    ząbek czosnku
    łyżeczka ziaren kolendry
    łyżeczka ziaren pieprzu
    4-5 ziaren ziela angielskiego
    gałązka lubczyku
Wystaw ocenę:

4.19 (199 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wędzona pierś z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Indyczą pierś nacieramy grubą solą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 dni.
  • 2. Pierś wędzimy 2 godziny w gorącym dymie.
  • parzenie piersi z indyka 3. Do garnka wkładamy przyprawy i uwędzoną pierś indyka, zalewamy wodą. Doprowadzamy do zagotowania i parzymy przez 30 minut (woda powinna tylko delikatnie mrugać). Wyłączamy ogień pod garnkiem. Pierś wyjmujemy, gdy woda już ostygnie. Mięso odstawiamy do lodówki.
  • 4. Tak przygotowaną pierś podajemy jako domową wędlinę kanapkową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pieczony filet z indyka

4.47 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pieczona pierś z indyka

martamp Doskonałe mięsko zarówno na ciepło, jak i na zimno 4 godz. 10 min

4.29 (242 ocen)

Indyk z szynkowara

To może cię zainteresować