1.Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka następnie dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i wodę. Wylać na blachę wyłożona papierem (23 x 34 cm), piec ok 25 min. w temp 170 (z termoobiegiem).
2.Masa serowa: Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Śnieżki ubić w 1,5 szklanki mleka. Ser zmielić i utrzeć z masłem i cukrem pudrem, dodać ostudzoną galaretkę cytrynową. Na koniec do masy serowej dodać ubite śnieżki, wymieszać na jednolitą masę.
3.Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem pudrem i podsmażyć na patelni na złoty kolor, ostudzić. Biszkopt przekroić na 3 części i przełożyć masą: biszkopt-masa-biszkopt-masa-biszkopt-masa. Na wierzchu rozsmarować dżem brzoskwiniowy i posypać smażonymi wiórkami.
Porady
- do masy można użyć galaretki o innym smaku oraz innego dżemu,
- kremu wychodzi bardzo dużo, można nim udekorować ciasto a brzegi obsypać wiórkami.
Komentarze