Jest w naszej rodzinie od zawsze. Doskonała potrwa na rodzinny obiad.
60 min
Składniki:
50 dag wątróbki (dowolnej drobiowej, cielęcej lub wieprzowej - co kto lubi)
1 duża cebula
2-3 winne jabłka (najlepsza jest antonówka)
mleko
mąka
olej
sól
majeranek
Wątróbka smażona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę należy umyć i zalać mlekiem na około 1godz. w tym czasie obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy na dno nieco wody i wkładamy jabłka, dodajemy majeranek i gotujemy na niewielkim ogniu. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, podsmażamy i dodajemy do gotujących się jabłek. Wątróbkę wyjmujemy z mleka, osuszamy i kroimy, następnie oprószamy mąką i smażymy ok. 7-8 min. na rozgrzanym oleju. Usmażoną wątróbkę zdejmujemy z patelni odsączamy z tłuszczu, solimy i przekładamy do garnka z jabłkami i cebulą. Przez chwilę razem dusimy
Porady
Należy pamiętać by nie solić wątróbki przed smażeniem bo stwardnieje!
Komentarze