Wątróbka na słodko z jabłkiem i papryką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Każdy przygotowuje wątróbkę na swój sposób, polecam mój do przetestowania na słodko z dodatkiem prawdziwego miodu i warzyw. Danie jest sycące i proste w wykonaniu. W sam raz na szybki obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    50 dag wątróbki drobiowej
    3 średnie cebule
    1 duże jabłko
    1 czerwona papryka
    3 łyżki mąki
    olej do smażenia 2x2 łyżki
    1 czubata łyżka miodu
    1 płaska łyżeczka majeranku
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątróbka na słodko z jabłkiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: wątróbkę opłukać pod bieżącą wodą, obrać z błonek, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Jabłko i paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. 2 łyżki oleju podgrzać, dodać cebulę, podsmażyć, potem dodać jabłko i paprykę. Całość dusić do miękkości. Następnie dodać miód i majeranek, wymieszać i dusić około 2-3 minut. W drugiej patelni rozgrzać olej, włożyć obtoczoną w mące wątróbkę i smażyć najpierw na dużym ogniu a następnie zmniejszyć ogień i smażyć po około 4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu posolić. Na talerzu ułożyć gorącą wątróbkę a obok warzywa.

Porady

By wątróbka była delikatniejsza można ją moczyć przed smażeniem w mleku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować