Wątróbka na pure ziemniaczanym przykryta złocistą cebulką

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kolejna propozycja podania prostego dania w niecodzienny sposób.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 1 kilogram
    - wątróbka drobiowa: 400 gramów
    - cebula: 3 sztuki
    - vegeta lub kucharek: 1 szczypta
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - tłuszcz do smażenia: 2 łyżki
    - zioła prowansalskie: 1 szczypta
    - pieprz ziołowy: 1 szczypta
    - smietana 22%: 1 łyżka

Wątróbka na pure ziemniaczanym przykryta złocistą cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy obrane ziemniaki w osolonej wodzie.
  • 2. W tym czasie oczyszczamy wątróbkę z błon i żyłek, kroimy w paski
  • 3. Kroimy w półplasterki, podsmażamy na łyżce z dodatkiem kucharka lub vegety.
  • 4. Na drugiej patelni smażymy wątróbkę, pod koniec przyprawiamy solą i pieprzem
  • 5. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy łyżkę śmietany tłuczemy, dodajemy zioła i pieprz i tłuczemy do uzyskania jednolitej konsystencji
  • pure przed położeniem wątróbki 6. Ziemniaki układamy w okrągłej formie na talerzu, kładziemy na nie wątróbkę, a na wątróbce cebulę. Dekorujemy posypując w koło ziołami i podajemy.
    Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy