Wątróbka na karmelizowanej cebuli z pieczonym jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Dziś zapraszam na niebanalną i oryginalną przekąskę – wątróbka na karmelizowanej cebuli z pieczonym jabłkiem. Niby zwykła wątróbka ale sposób podania zachwyci każdego. Idealna przekąska na imprezy i rodzinne spotkania.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na wątróbkę:
    ◦200 g wątróbki drobiowej
    ◦100 g wędzonego boczku w plasterkach
    ◦sól
    ◦pieprz

    Składniki na karmelizowaną cebulę:
    ◦4 czerwone cebule
    ◦1 biała cebula
    ◦2 łyżki oleju
    ◦1 łyżka masła
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦1 łyżka brązowego cukru
    ◦2 łyżki octu balsamicznego
    ◦1 łyżka czerwonego octu winnego

    Dodatkowo:
    ◦2 jabłka
    ◦majeranek
    ◦sok z ½ cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Przystawki

Wątróbka na karmelizowanej cebuli z pieczonym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wątróbka na karmelizowanej cebuli z pieczonym jabłkiem 1. Przygotowanie karmelizowanej cebuli:
    Cebule kroimy w talarki lub w pióra. Na patelni rozgrzewamy olej i masło i wrzucamy cebulę. Smażymy ok. 30 minut często mieszając aż cebula się zeszkli. Po tym czasie dodajemy sól i pieprz do smaku i smażymy jeszcze ok. 10-15 minut.

    Gdy cebula się ładnie przyrumienić dodajemy do niej ocet winny i balsamiczny i gotujemy aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec dodajemy cukier i smażymy jeszcze kilka minut.
  • Wątróbka na karmelizowanej cebuli z pieczonym jabłkiem 2. Przygotowanie wątróbki:
    Wątróbkę oczyszczamy i dzielimy na w miarę równe kawałki, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą i każdy kawałek oddzielnie zawijamy w plasterek boczku i spinamy wykałaczką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 15-20 minut.

    Przygotowanie jabłek:
    Jabłka kroimy w grube plastry (ok. 2 cm grubości), usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy majerankiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 15-20 minut. Jabłka można piec razem z wątróbką.

    Wątróbkę podajemy na plasterku jabłka z karmelizowaną cebulą. Dekorujemy natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować