Wątróbka duszona z jabłkami

5 (159 ocen)

  • 30 min

Choć podroby jem niezwykle rzadko bo nie lubię, za tak przygotowaną wątróbką czasem tęsknię, bo jest pyszna i delikatna więc dzielę się z Wami przepisem. Jej zaletą jest to, że szybko się robi, najlepiej smakuje prosto z patelni z pszenną bułeczką.

  • 30 min

Składniki:

  • 60 dag wątróbki drobiowej
    2 duże cebule
    1 winne jabłko
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki delikatnej musztardy
    ½ szklanki wody
    1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
    Zioła prowansalskie do smaku
    Biały pieprz do smaku
    Kilka łyżek oleju do smażenia
    Mąka do obtoczenia
    Szczypior do posypania
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka duszona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-07jh48h 1. Wątróbkę oczyszczamy z błonek, płuczemy, osączamy na sicie, obtaczamy w mące pszennej.

    Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w pół krążki cebulę, solimy, i szklimy ją delikatnie pod przykryciem, zdejmujemy ja z patelni lub odkładamy na bok i przesmażamy wątróbkę z każdej strony.
  • image-0ubpf8e 2. Następnie podlewamy wodą, dodajemy śmietankę wymieszaną z musztardą, oraz białym pieprzem i ziołami prowansalskimi, po chwili dodajemy starte jabłko na tarce i skropione sokiem z cytryny, dusimy całość około 5 minut.
    Podajemy gorącą posypaną szczypiorem z dymki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Musztarda Podroby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować