Wątróbka duszona z cebulką

4.5 (192 ocen)

  • 30 min

Gdy robię duszoną wątróbkę od razu przypomina mi się dzieciństwo, wakacje spędzane na wsi i jedzenie obiadu na dworze :)

  • 30 min

Składniki:

  • - 80 dag wątróbki wieprzowej
    - 1,5 kg cebuli
    - tłuszcz do smażenia
    - mąka
    - sól
    - cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątróbka duszona z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wątróbka już pokrojona i obtoczona w mące. 1. Wątróbkę oczyszczamy w razie potrzeby, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy ją w średniej grubości paski. Obtaczamy wątróbkę w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie.
  • Zaczynamy smażenie. 2. Cebulę obieramy i kroimy ją w piórka, smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy małą łyżeczkę cukru.
  • Cebula już połączona z wątróbką. 3. Do usmażonej wątróbki dodajemy całą uduszoną cebulę i dusimy dalej razem.
    Solimy dopiero na talerzu.

    Smacznego :)

Porady

1. PAMIĘTAJ!!! Wątróbki nie solimy przed smażeniem ani w jej trakcie, gdyż stanie się twarda. Najlepiej posolić ją po usmażeniu, kiedy jest jeszcze ciepła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować