Wątróbka drobiowa na purée z cebulką i jabłkami

4.5 (176 ocen)

  • Dla 1 osoby

Delikatna wątróbka drobiowa na purée ziemniaczanym z dodatkiem musu jabłkowego, złotą cebulką, karmelizowanymi plasterkami jabłka i wyrazistym sosem z pesto rosso.

  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 75g wątróbki drobiowej
    2 młode ziemniaki
    1 mała cebula
    1 jabłko
    50g cukru
    50ml wody
    1 łyżka pesto rosso
    3 łyżki oliwy z oliwek
    100ml mleka
    1 łyżka masła
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątróbka drobiowa na purée z cebulką i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki kroimy w plasterki i gotujemy w osolonej wodzie z dwoma ćwiartkami jabłka.
  • 2. Wątróbkę oczyszczamy, przepłukujemy (możemy zamoczyć na kilka minut w mleku), przyprawiamy. Połowę jabłka kroimy w plasterki. Do rondelka wsypujemy cukier i wodę, gotujemy kilka minut do rozpuszczenia i uzyskania ciągnącej konsystencji. Wrzucamy plasterki jabłka i chwilę podsmażamy. Gotowe kładziemy na pergamin lub talerzyk, a do garnka wlewamy ciepłą wodę, która rozpuści karmel i ułatwi jego domycie :)
  • 3. Cebulę pokrojoną w piórka smażymy na 2 łyżkach oliwy, a następnie dodajemy wątróbkę i dalej podsmażamy (lub przygotowujemy ją na parze).
  • 4. Odlewamy wodę z garnka z ziemniakami, wlewamy mleko i wkładamy łyżkę masła, a następnie rozgniatamy wszystko widelcem lub blenderem do uzyskania gładkiego purée. Przyprawiamy do smaku.
  • 5. Podajemy póki ciepłe i polewamy pesto zmieszanym z łyżką oliwy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować