Delikatna wątróbka drobiowa na purée ziemniaczanym z dodatkiem musu jabłkowego, złotą cebulką, karmelizowanymi plasterkami jabłka i wyrazistym sosem z pesto rosso.
Wątróbka drobiowa na purée z cebulką i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki kroimy w plasterki i gotujemy w osolonej wodzie z dwoma ćwiartkami jabłka.
2.Wątróbkę oczyszczamy, przepłukujemy (możemy zamoczyć na kilka minut w mleku), przyprawiamy. Połowę jabłka kroimy w plasterki. Do rondelka wsypujemy cukier i wodę, gotujemy kilka minut do rozpuszczenia i uzyskania ciągnącej konsystencji. Wrzucamy plasterki jabłka i chwilę podsmażamy. Gotowe kładziemy na pergamin lub talerzyk, a do garnka wlewamy ciepłą wodę, która rozpuści karmel i ułatwi jego domycie :)
3.Cebulę pokrojoną w piórka smażymy na 2 łyżkach oliwy, a następnie dodajemy wątróbkę i dalej podsmażamy (lub przygotowujemy ją na parze).
4.Odlewamy wodę z garnka z ziemniakami, wlewamy mleko i wkładamy łyżkę masła, a następnie rozgniatamy wszystko widelcem lub blenderem do uzyskania gładkiego purée. Przyprawiamy do smaku.
5.Podajemy póki ciepłe i polewamy pesto zmieszanym z łyżką oliwy. Smacznego!
Komentarze