Wątróbka drobiowa ze słodkim jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 15 min

szybkie smaczne i pożywne danie dla jednej osoby

  • 15 min

Składniki:

  • 4 wątróbki
    1 cebula
    1 słodkie jabłko
    sól
    pieprz
    majeranek
    mąka do panierowania
    tłuszcz do smażenia

Wątróbka drobiowa ze słodkim jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbki umyć, osuszyć na durszlaku, 2 łyżki mąki wymieszać ze szczyptą soli, szczyptą pieprzu i pół łyżeczki majeranku. Jabłko pokroić w plasterki cebulę w półtalarki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć cebulę, chwilę podsmażyć, następnie dodać jabłko podsmażyć je z obu stron ok minutę z każdej po czym zdjąć jabłka i cebulę z patelni. Podlać jeszcze raz tłuszcz, panierować wątróbkę w przyprawionej mące i ułożyć na rozgrzanej patelni, przysmażyć ok 2 min z jednej strony, obrócić , zmniejszyć ogień i przykryć wątróbki jabłkami i cebulką. Tak przykryte na wolnym ogniu smażyć ok 4-5 min.
    sprawdzić czy wątróbka juz gotowa . przed podaniem posypać natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy