Wątróbka drobiowa z pieczarkami i jabłkiem

4.5 (183 ocen)

  • 30 min

Jedni ją lubią drudzy omijają ja należę do tej pierwszej grupy, tak przygotowana jest delikatna w smaku , z pieczarkami i jabłkiem oraz cebulką to propozycja na smaczny i syty obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • ½ kg wątróbki drobiowej
    Mleko do namoczenia
    30 dag świeżych pieczarek
    3 duże cebule dymki
    1 duże jabłko
    200 ml śmietanki słodkiej 18%
    1 łyżka ziół prowansalskich
    2 łyżki klarowanego masła
    Sól morska do smaku
    Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
    ½ łyżeczki słodkiej papryki
    Mąka pszenna do obtoczenia
    Olej rzepakowy do smażenia

Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka drobiowa z pieczarkami i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1h71qwu 1. Wątróbkę obieramy z błonek, płuczemy, wkładamy do miski zalewamy zimnym mlekiem, odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wątróbkę odcedzamy, osuszamy, obtaczamy w mące pszennej.
    Smażymy na małej ilości rozgrzanego oleju na patelni.
  • image-19bdcln 2. Umyte pieczarki oraz cebulę-bez szczypioru kroimy w plasterki, obrane jabłko w kostkę, podduszamy pod przykryciem na klarowanym maśle rozgrzanym na głębokiej patelni, w trakcie smażenia doprawiamy papryką, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem, gdy warzywa zmiękną zalewamy śmietanką , i chwilę smażymy aż zacznie gęstnieć , dodajemy podsmażoną wątróbkę, dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
    Podajemy gorącą posypaną szczypiorem z dymki.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Pieczarki Podroby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować