Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka potnij na plastry. Wytnij delikatnie gniazda nasienne.
Skrop lekko cytryną i popieprz. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć gałązkę rozmarynu i plastry jabłka. Smaż z każdej strony. Gdy się usmażą wyjmij na półmisek i zawiń w folię spożywczą by nie ostygły.
2.Na tej samej patelni usmaż cebulkę pokrojoną w pióra.
3.W tym czasie jak cebulka będzie się smażyć należy zająć się wątróbką. Obraną z błonek, wymytą i osuszoną wątróbkę, popieprz i obtocz w mące, a następnie smaż (na osobnej patelni) z każdej strony. Usmażoną na samym końcu posypać roztartym w dłoni majerankiem.
4.Gdy wszystko będzie gotowe można serwować danie układając najpierw cebulkę, potem na przemian plaster jabłka i kawałeczek wątróbki. Podawać z ryżem, kaszą, chlebkiem lub solo.
Porady
Jeśli ktoś nie chce stawiać wieży z wątróbki i jabłka, może wszystkie usmażone składniki wymieszać w jednej patelni i wyłożyć na talerz.
Komentarze